Bokförlaget JR Bok

Om författaren »

Jan R. Ohlson är född och uppvuxen i Stockholm. Som sjuttonåring tog han värvning i det militära som kustjägare och bodde och arbetade i Stockholms skärgård under ett tiotal år.


I mitten av 70-talet bar det av till Värmland där han fortsatte sin militära bana med avbrott för civilt arbete under några år. 2001 blev han entledigad från det militära och det var då skrivandet tog ordentlig fart.


Lusten att skriva kom egentligen då Jan släktforskade om sin släkt från Arvika. Han ville skriva något om sina rötter och det utmynnade i hans första bok Återträff som handlar om några fyrtiotalisters barndom i Stockholm som leder vidare till den Värmländska landsbygden på 2000-talet. Återträff är en spännande bok om två antagonister vars vägar korsas av en ren slump. Boken fick mycket goda recensioner och Jan fick blodad tand och skrev sin andra bok: Gränskränkning som tar oss med på en resa österut där militära hemligheter väntar på att avslöjas.


Sedan har det blivit ytterligare nio böcker av vilka fyra getts ut via JRBok.

Hans sjunde bok Kapten Nemos sekond kom ut hösten 2011 och är berättelsen om ett antal män som lämnar sin hembygd, sina familjer och vänner - till och med det motsatta könet, för att aldrig mer återkomma. Varför?


Åttonde boken Beslutet kom ut hösten 2013. En blandning mellan deckare och thriller.

Därefter en uppföljare till Beslutet, med titeln Fritagningen.


Senaste boken är Statsministern som gick hem, som kan betecknas som en politisk satir eller humoristisk roman.Jan är medlem i Svenska Författarförbundet och har därifrån fått ett stipendium till en vistelse i Aten under två veckor i maj 2010. Han har representerat Värmlandsmontern på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg de sista fem åren. Han har även medverkat på den Värmländska bokmässan i några år.


Blev 2013 regionombud i Värmland för Svenska Författarförbundet.


Förutom att skriva är Jan mycket intresserad av historia. Han tycker om att resa och att dyka och har kunnat kombinera detta när han tagit sig pauser från författandet.


Läs mer under Böckerna i huvudmenyn.


Han håller även föredrag "om att skriva" vid litteraturträffar, på skolor, sammankomster m.m. Berättar om författandet i allmänhet eller läser ur sina böcker. Vill du boka en träff är du välkommen.


Medlem i Svenska Författarförbundet


Medlem i Värmlands Författarsällskap

Jrbok 2021